Društvo za očuvanje okoliša “Jezero” 1904. godine

Društvo za poljepšavanje Imotskoga “Jezero” osnovano je 1904. godine na inicijativu Šoltanina dr. Josipa Mladinova (1868.-1916.) koji je vlastitim novcem 1907. godine izgradio 1100 m duge serpentine u Modrom jezeru. Društvo “Jezero” širilo je ekološku kulturu i bavilo se pošumljavanjem krške goleti između Modrog i Crvenog jezera.
Josip Mladinov rodio se 1868. godine u uglednoj, bogatoj obitelji u Grohotama na otoku Šolti, u Splitu je završio Klasičnu gimnaziju, a u Beču je diplomirao na Medicinskom fakultetu Carskog Sveučilišta Franje Josipa I. Dr. Josip Mladinov spletom životnih okolnosti došao je u Imotski koji mu se svojim lijepim krajolikom izuzetno svidio te je u neposrednoj blizini Modrog jezera sagradio u historicističkom stilu kameni dvorac. Preranom smrću dr. Josipa Mladinova koji je umro iznenada od upale slijepog crijeva 1916. godine u Sarajevu pred vjenčanje sa Splićankom Karmelom Tocigl društvo “Jezero” se ugasilo.
Petar Gudelj u monografiji “Put u Imotu” (1996.) piše o dr Josipu Mladinovu u poglavlju o stotinu najznamenitijih Imoćana: ”Zapadni ga vjetar zadnjih godina devetnaestog stoljeća donio u Imotu sa otoka. Brzo urastao u duhovni krajolik Imotskoga. Hod mu pratimo na starinskim fotografijama: svečarskim (plesač, arbiter elegantiarum), stranačkim (jedan od pravaških vođa), društvenim (utemeljitelj društva za poljepšavanje Modrog jezera i gradnju njegovih legendarnih staza). Rano se obogatio. U tkivo Imotskoga, na njegov jezerski rub, inkrustirao svoj prelijepi dvorac-dom. Ogradio kovanim željezom, ukrasio alegorijama godišnjih doba. Odlagao ženidbu: da mladu uvede među zabate i stupove, ruže i alegorije. Nije mogao odložiti smrt. Bogatstvo i ljepotu ostavi Imotskomu”. 
Nakon 15 godina 1931.god. imotski intelektualci na inicDijativu Ljube Tripala osnovali su Društvo “Lipa” za poljepšavanje mjesta i unaprijeđenje turizma koje je poslije duže vremenske pauze nastavilo rad prethodnog ekološkog društva “Jezero”. Društvo “Lipa” počelo je odmah ozbiljno raditi na uljepšavanju cijelog Imotskoga kao uređenje i pošumljivanje Gaja, koji je ubrzo postao atraktivni mjesni park. Glavnina radova bila je vezana za jezero u kojem su se stalno popravljale serpentine pa sređivanje puteva do Vilinske i Golubarske pećine i puteljka sa stepenicama sve do Boškove pećine. Ekološko društvo “Lipa“ je organiziralo izgradnju vidilice i puta do nje što je omogućavalo divan pogled na cijelo jezero, sadnju drvoreda lipa na Pazaru i drugo, a širili su i ekološku svijest održavajući predavanja po školama diljem Imotske krajine.

Na fotografiji su osnivači društva “Jezero” na obali Modrog jezera ispod tvrđave snimljeni 1904. godine: prvi lijevo stoji dr. Mile Vuković, uz njega s lijeva sjede Alfonso Bitanga, Remigio Truccolo, dr. Josip Mladinov (inicijator osnivanja društva), Josip Tripalo i pop Špiro Margetić. Na zemlji desno sjedi Kamilo Benković. U zadnjem redu drugi lijevo stoji Josip Bepo Petyo, te drugi desno stoji Nikola Ligutić.

Tekst: A.M.T.

Izvor: Obiteljska arhiva

Leave a Reply