Razglednica iz 1904. god. sa prikazom hrvatske narodne nošnje

 

Etnografski muzej Split  3. srpnja 2015. godine proslavio je 105. obljetnicu.
Ključna osoba vezana uz povijest Etnografskog muzeja Split je inženjer Kamilo Tončić pl. Sorinjski (1878.- 1961.) koji je 3. srpnja 1910. godine sa ciljem očuvanja izvorne narodne tradicije stvaralaštva otvorio izložbu ručnih radova i narodnih nošnji u Carskokraljevskoj obrtničkoj strukovnoj školi u Splitu koja će poslije prerasti u današnji Etnografski muzej Split.
Kamilo Tončić pl. Sorinjski rođen je u Zadru, arhitekt po struci utemeljitelj je i ravnatelj Obrtničke škole, Graditeljske i umjetničke škole te srednje tehničke škole u Splitu. Bavio se sakupljanjem i proučavanjem folklora Dalmacije. Utemeljitelj je Etnografskog muzeja kojeg poklanja općini 1927.godine, te je bio dugogodišnji ravnatelj toga muzeja. Osnovao je i Galeriju umjetnina u kojoj je bio ravnatelj od 1931. do 1941. godine. Kao graditelj bio je poklonik bečke secesije te je u tome stilu projektirao 1903. Sumporno kupalište i 1908. Hrvatski dom u Splitu, kasnije preimenovan u Narodni dom. Službovao je i kao organizator i inspektor Banovinske poslovnice, koja je unapređivala domaću radinost u Dalmaciji. Umro je 29. lipnja 1961. u Splitu.
KamiloTončić je za vrijeme trajanja I. i II. svjetskog rata skrivao etnografsku zbirku i ostale muzejske predmete po raznim splitskim kućama, te je upravo zahvaljujući njemu muzejsko blago sačuvano u cijelosti, a Etnografskom muzeju omogućeno da slavi visoki jubilej.
Razglednica sa prikazom hrvatske narodne nošnje poslana je 08.08. 1904. godine iz Paga od strane Frana pl. Mirkovića.
Izvor: Obiteljska arhiva Antonjete Baškarad Jutronić