Poleđina razglednice koju je dr Lavoslav Ivančević Gospođici Mileni Bitanga 1911. godine

Od dana kada su internet i mobilni telefoni ušli u naše živote, stari dobri običaj slanja novogodišnjih čestitki gotovo je nestao. Većina nas teško će se sjetiti kada je zadnji put čestitku poslala ili primila, no s radošću evociramo osjećaj ugode koji bi nas nekoć preplavio kada bismo u poštanskom sandučiću pronašli čestitku, a na njezinoj je poleđini pisani trag lijepih želja nekoga kome smo dragi.
Stoga evo poleđine razglednice koju je iz Mostara na današnji dan prije 108 godina, 29. prosinca 1911. godine Korčulanin, dr Lavoslav Ivančević poslao u Imotski zaručnici Gospođici Mileni Bitanga. Lavoslav osim što Mileni čestita Novu godinu, piše da mu je prijatelj obitelji Bitanga, dr Mazzi (dr. Domenico-Luigi Giuseppe Mazzi, sin dr Antonija rođ. u Imotskom 1861., a umro 1938., odvjetnik u Mostaru i narodni zastupnik) izručio njene pozdrave.Tekst razglednice zbog načina kojim Lavoslav oslovljava Milenu pišući osobne zamjenice velikim slovom kao znakom poštovanja, a koji u najvećem dijelu danas više nije u uporabi izdvaja se kao zanimljivost prošlog vremena i kulturoloških navika.
Mostar 29 XII 911.

Mila i draga Mileno!

Danas mi je Dr Mazzi izručio mile Tvoje pozdrave kao također i sa strane Tvog pape (dr Augustin Bitanga) te svih Tvojih. Javit ću Ti se uskoro opširnije, a sad Ti želim sretnu novu godinu, tako isto i svim Tvojim. Javi se odmah! Ljubi Te Tvoj Lavoslav