Grupa mačkara iz obitelji Colombani u Imotskom 1913. godine

Grupa mačkara iz obitelji Colombani u Imotskom 1913. godine s najstarijim poznatim Krnjevalom kojeg je izradio imotski meštar od mačkara Marko Marketo Colombani.  Kostimi su pretežito u stilu orijentalnog koji je tada najviše privlačio maštu kostimiranja.Dvoje djece je u kostimima venecijansko-talijanskog stila.Najmanja maškarica u sredini ima kostim kakav je na sebi imala djevojčica Marija Colombani više od dvadesetak godina ranije. Nameće se zaključak da se je kostim, mala stilizirana talijanska nošnja čuvao godinama kako je to bio običaj u brojnim obiteljima i kakav se može susresti i kasnije sve do danas, u imotskim “mačkarskim” običajima.
S lijeve strane Krnje je Marketova sestra Karmela Karma Colombani (di Giacomo), a dolje s lijeva su: Federico Rico i Lucia Luči Benzia (di Paolo), djeca Nine Colombani i Paola Benzie. Luči drži u krilu Eldu Colombani (di Giovanni). Krajnje desno sjede Marko Marketo Colombani (di Giacomo) i Petar Pietro Šoić Mirilović (di Ino).
Marko Marketo Colombani (1887.) poznati je kroničar Imotskog, organizator i aktivni sudionik Maškarada, a njegove zanimljive maske i originalni “Krnjevali” uvijek su bili osmišljeni odgovor na aktualne društvene pojave u Imotskom.
Marketo Colombani za vrijeme Poklada po kazivanju starih Imoćana bio je pravi vrag koji je svojim sugrađanima priređivao razne nezgodne smicalice kao npr. gostima bi ponudio bičerin pića koje nije bilo moguće popiti jer je bičerin imao duplo dno ili bi nekome ponudio cigaretu koja bi čim se pripali eksplodirala u ruci. Prilikom posjeta njegovoj kući, a osobito gospođa Marketo bi gošću ljubazno posjeo na svilene kušine ali bi iza nje vješto smjestio pokvareno jaje. Kako bi gospođi bilo jako neugodno Marketo bi kavalirski rekao: “Šta ćete, događa se“.
Našem Marketu možemo zahvaliti za ostavštinu i nadati se da nam je još negdje sakrio štogod za iznenađenje iz svog bogatog života punog dosjetki i furbarija…..

Gordana Radić (2010) Bako-imotske karnevalije