Boris Giperborejski (1896.-1963.)

Dipl. ing. šumarstva Boris Giperborejski rođen je 27. srpnja 1896. godine u Kosiku, Rusija, a umro je 03. veljače 1963. godine u Splitu. Boris Giperborejski, izbjeglica iz carske Rusije nakon završenog Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Beogradu radi kao profesor u Gimnaziji u Gackom, a u mjesecu svibnju 1929.godine započinje radom u šumarskoj struci kojoj je ostao vjeran do smrti. Započinje raditi 1929. godine kao šumarski referent u Imotskom gdje ostaje do 1942. godine, a tijekom II. svjetskog rata premješten je u Dubrovnik. Za profesora Srednje šumarske škole za krš u Splitu postavljen je 1948. godine, gdje je ostao na dužnosti do odlaska u mirovinu. Kao profesor osnovao je rasadnik kojeg je vremenom pretvorio u Arboretom Šumarske škole za krš u Splitu, gdje je uzgojio vise od 500 vrsta drveća, grmlja, trajnica, sukulenata i drugih biljnih vrsta. Posebno se bavio agrumima, akacijama, a uzgojio je i meksički avokado, prvi u Hrvatskoj. Ispitivao je i utjecaj umjetnog zakiseljavanja tla na suplutnjak (Querens rubor). Napisao je i objavio nekoliko udžbenika, skripata i stručnih članaka.
Dipl. ing. šumarstva Boris Giperborejski nakon što je došao 1929. godine službom u Imotski odlučio je imotsku park šumu Gaj pretvoriti u perivoj. Nastavio je pošumljavanje Gaja započeto 1896. godine u vrijeme Austro Ugarske monarhije, izgradio je šetnice, vodoskok, četiri velike čatrnje sa zalihama vode i terasasti rasadnik koji se navodnjavao iz čatrnja. Tako uređen Gaj još sa malim igralištem i kavanom u prošlim vremenima kao jedini tako uređeni perivoj na širem području privukao je sve Imoćane kao mjesto odmora, zabava, izleta i šetnja. U Gaj su osobito rado dolazili đaci i studenti jer su bili organizirani plesovi uz Općinsku glazbu kao i razna takmičenja. Dipl. ing šumarstva Boris Giperborejski zadužio je Imotski jer je u razdoblju od samo nekoliko godina gradić dobio prekrasan perivoj kakvog nisu imali ni okolni veći gradovi, a koji nažalost Imoćani nisu znali sačuvati. Boris Giperborejski koji je najveći dio života posvetio unapređenju šumarske struke umro je 03. veljače 1963. godine, a u njegovom nekrologu napisano je “Djela njegovog neumornog rada, mnoge dijelove gologa krša presvukle su u zeleno ruho…” (Ante Tomašević).
Na fotografiji je jedan od prvih izleta na Biokovo 1929. godine u organizaciji Imotskog športskog kluba; Ing Boris Giperborejski stoji prvi lijevo, do njega je vodič te dr Pavao Radovinović. Prvi lijevo sjedi mr ph Stjepan Nino Ferrari.

Izvor: Obiteljska arhiva